U bent hier: Home / Gesteund / Bezetting raadszaal Soest

Bezetting raadszaal Soest

Kamp Zeist is een tijdelijke gevangenis, deels in gemeente Soest, deels in gemeente Zeist, waar sinds 2003 mensen zonder verblijfsvergunning zonder proces voor onbepaalde tijd worden vastgehouden. Eerst alleen vrouwen, later ook mannen, en in februari 2006 werd bekend dat er ook kinderen worden vastgehouden. De omstandigheden in Kamp Zeist staan bekend als uitermate slecht: mensen brengen het grootste deel van de dag door in hun cel, recreatiemogelijkheden zijn er niet en er wordt maar één uur per dag in kooien gelucht. Bovendien is er nauwelijks toegang tot juridische en medische bijstand.

Voorjaar 2007 keurde de gemeenteraad van Soest unaniem een bestemmingsplanwijziging goed om nieuwbouw voor Kamp Zeist mogelijk te maken. De activisten van AAGU richtten zich in eerste instantie op de gemeente Zeist, die het bestemmingsplan ook had goedgekeurd, maar er werd nauwelijks notitie genomen van de acties en petities. AAGU schreef zowel over de bestemmingsplanwijziging als over de bijbehorende bouwvergunning brieven aan de gemeentes en aan alle raadsfracties. Hierop kwam geen enkele reactie. Toen in 2008 de plannen voor de nieuwbouw in Soest werden besproken, besloten de activisten de raadsvergadering te verstoren en zo hun eisen kracht bij te zetten. Met twintig activisten werd de raadszaal van deze gemeente bezet en met behulp van lock-ons verzekerden de activisten zich. Ze eisten de intrekking van de bouwvergunning en een onomwonden verklaring van de gemeenteraad voor de sluiting van het detentiecentrum. Na verloop van tijd werden de activisten door de politie verwijderd en afgevoerd naar het politiebureau.

Een van de activisten die betrokken was bij deze actie klopte, na een jarenlange juridische ronde langs alle instanties, onlangs bij ons aan voor de boete voor het opzettelijk verstoren van een openbare vergadering. Linkse Hulp bood uiteraard de helpende hand.